Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Pääkirjoitus: Kohti uutta vuosikymmentä

Suomen yhdeksännet ja itsenäisenä tasavaltana ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin sata vuotta sitten 1. ja 3. maaliskuuta 1919. Itsenäisyyden laaja-alaista tunnustamista odottava sisällissodan repimä maa osoitti koko maailmalle, että se kykenee järjestämään demokraattiset vaalit, jopa suunniteltua aikaisemmin. Ripeyttä motivoi toki sekin, että vaalit olivat osa Ison-Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltojen asettamia ehtoja Suomen valtion tunnustamiselle.

Maanpuolustus ja turvallisuus edistyivät maassamme heti vaalivuonna 1919, vaikka ensimmäiset neljä hallitusta olivat varsin lyhytikäisiä. Eräitä konkreettisia edistysaskelia olivat itsenäisen Suomen Kadettikoulun ja Rajavartiolaitoksen perustaminen.

Tänä vuonna järjestetään 38. eduskuntavaalit. Lisäksi pidetään EU-vaalit. Suomi on tänään tunnustettu ja kansainvälisesti arvostettu toimija. Kansakuntamme keikkuu useimpien luotettavuus- ja turvallisuusmittareiden kärjessä. Parlamenttivaalien merkitys turvallisuuden resurssiohjaukselle on kiistaton. Vaalien voittamiseen tähtäävässä keskustelussa mennään usein tunne ja mielikuvat edellä. Tämän vuoksi tarvitsemme kiihkotonta tosiasioihin nojautuvaa vuoropuhelua yhteiskunnan turvallisuuden tavoitteista.

Maanpuolustusaatteellisena turvallisuuden asiantuntijalehtenä Kylkirauta kohdistaa tässä teemanumerossa katseensa Puolustusvoimien tulevan vuosikymmenen tavoiteasetantaan sekä hieman laajemminkin Rajavartiolaitos ja pelastustoimi huomioiden. Suomen puolustuskyvyn ylläpidon keskiössä ovat luonnollisesti tärkeät materiaalihankinnat mutta myös vahvuuksista huolehtiminen, kuten yleisen asevelvollisuuden ylläpitäminen ja doktriinin sekä puolustushaarojen kehittäminen – puolustusministerin sanoin ”kestävyyslajimaisesti”.

Kylkirauta-lehtemme onnittelee juhlivia satavuotiaita, itsenäisen Suomen Kadettikoulua ja Rajavartiolaitosta. Molempien suorituskyvyn ja palvelun laadun takaajina ovat arvopohjaltaan yhtenevät kadettiupseerit. Toivotamme jatkuvaa menestystä molemmille juureville instituutioillemme myös tulevalla satavuotisjaksolla.

Lue koko pääkirjoitus tästä.