Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Pääkirjoitus: Arvojemme hinta

Milloin viimeksi pysähdyit pohtimaan arvojasi, omiasi tai organisaatiosi? Nopeatempoinen arkemme rakentuu sellaisten arvo-oletusten varaan, joita emme päivittäin ajattele. Myös kiihtyvä teknologinen kehitys haastaa eettisen arvokäsityksemme, sillä tekoälylle pitää opettaa arvoja, jotta sen käyttö olisi turvallista ja eettisesti kestävää.

Kadettiupseerien kasvatus on nojautunut itsenäisen Suomen Kadettikoulun jo sadan vuoden ikäiseen luomaan arvopohjaan. Osa arvoperimästä on vielä vanhempaa, lähtien 1700-luvun lopulta. Kuinka nämä arvot näkyvät ajassamme, vieläkö niille on käyttöä, miten arvomme muuttuvat? Näihin kysymyksiin paneudumme kesän teemanumerossamme.

Sanan arvo etymologisena taustana on jopa hieman kauhistuttava merkitys"hinta". Käytännössä kuitenkin yhdistämme sen useimmiten merkityksellisyyteen: merkitykselliset asiat ovat arvokkaita.

Arvojen määrittely on tärkeää, esimerkiksi elinkeinoelämän realiteetit suorastaan pakottavat yrityksiä jäsentämään arvonsa tuotteidensa hinnan katteeksi. Tarvitsemmeko arvojen ”hinnan” takaamista ja päivittämistä ajassa esimerkiksi Puolustusvoimissa - ja jos tarvitsemme, miksi ja kuinka usein? Mikä on aikaa kestävien yleisten perusarvojen merkitys?

Kadettiupseerien arvot ovat rakentuneet isänmaan kohtaloiden kautta vuosisadan ajan. Niille tuskin voi määrittää hintalappua, mutta arvopohjan lunastushinta on ollut kallis. Samalla kadettiupseerien arvopohja on kiinnittynyt koko kansan suomalaiseen itsenäisyystaisteluidemme arvotarinaan, narratiiviin, jonka vaikuttavimpana ilmenemismuotona on lause ”kaveria ei jätetä”. Tämä sai aikalaisvahvistusta, kun Suomen jääkiekkoleijonat osoittivat joukkueosaamisen merkityksen voittaessaan jääkiekon maailmanmestaruuden. Vaikka arvopohjamme on vahva, sen vaaliminen edellyttää ajassa elämistä ja eritasoisen vuoropuhelun ylläpitämistä.

Lue koko pääkirjoitus tästä.